Atras dintotdeauna de sport, Cristian Stoean a început cu fotbalul, până în ziua în care în viaţa lui a apărut atletismul. Şi profesorul Nicolae Guţoiu, care a înţeles din primul moment că a descoperit un atlet foarte interesant. A urmat transferul la Clubul Sportiv Şcolar Târgovişte, primul pas important pentru singurul băiat al unei familii cu trei copii din Drăgăeşti-Pământeni (Măneşti), născut pe 27 aprilie 1997. Medaliile au început să vină repede, iar anul 2016 a fost unul plin pentru Stoean. Locul 2 la semimaraton (juniori 1), locul 2 la Campionatul Naţional în proba de 3.000 m obstacole (juniori 1), locul 3 la Campionatul Naţional în proba de 3.000 m obstacole (tineret), locul 2 la Campionatul Balcanic de cros (juniori 1), locul 2 la Campionatul Balcanic de alergare montană (cu echipa României), locul 4 la Campionatul Naţional în proba de 3.000 m obstacole (seniori), locul 4 la Campionatul Naţional în proba de 5.000 m (tineret şi juniori 1), locul 4 la Campionatul Naţional de cros (juniori 1), locul 6 la Campionatul Mondial şi la Campionatul European de alergare montană (cu echipa României), locul 9 la Campionatul European de cros (cu echipa României). Absolvent al Liceului Tehnologic „Nicolae Mihăescu” din Târgovişte, Stoean este acum student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Valahia. Un tânăr ambiţios şi cu mult bun simţ, Cristi a ales lumea dură şi spectaculoasă a atletismului, a ales sportul de performanţă. Iar acum culege roadele muncii şi ale talentului său. Inclusiv printr-un onorant loc 3 într-un clasament al celor mai buni sportivi dâmboviţeni ai anului 2016.
Cristi, mai ții minte cum a fost prima ta zi la atletism?
– Știu că aveam niște adidași de fotbal și am alergat 8 kilometri cu Oprea Cătălina, după care am făcut bășici la picior. Mi-am întrecut limita încă din prima zi. Eu am început cu fotbalul, însă mi-a plăcut mai mult atletismul și chiar sunt mulțumit de alegerea făcută.
Cum au reacționat părinții atunci când le-ai spus că vei practica atletismul?
– Părinții m-au lăsat să fac ce vreau eu, mai ales când este vorba despre un sport. Doar în primele două săptămâni mi-a fost puțin dificil să mă rup de familie, după care m-am obișnuit cu viața de cămin, mai ales că am stat în cameră cu George Preda. Mai vorbesc cu vecinii de la țară și mă invidiază că văd multe locuri, că mă distrez, dar nu înțeleg că se fac și eforturi foarte mari. Nu-i deloc simplu să alergi zilnic între 25 și 30 de kilometri. Foarte mult mă susține și prietena mea, Mădălina, care mă încurajează tot timpul să merg mai departe cu atletismul, oricât ar fi de greu.
Au fost momente în care ai simțit că nu mai poți?
– Că mai poți sau nu mai poți, tot trebuie să înduri.
Ce e frumos și ce e mai puțin plăcut la atletism?
E frumos când câștigi, că îți faci mulți prieteni, că vezi locuri noi. Cel mai dureror e să pierzi și să nu mai poți alerga. Iar tare neplăcută e senzația de a merge la antrenament când este foarte frig afară.
Ce a adus bun acest sport în viața ta?
– Multe lucruri, dar cred că cea mai importantă este disciplina.
Care ar fi probele preferate?
– 3.000 de metri obstacole. La 1.500 de metri e prea greu pentru mine, iar semimaraton e prea mult.
Idolul George Preda
Unde speră să ajungă Cristian Stoean ca atlet?
– În primul rând îmi doresc să termin facultatea, mai departe nu știu cât pot să mai duc. S-ar putea ca apoi să am alte orientări, depinde cum va merge cu atletismul. Dorințele mele sunt de a lua medalii acum la seniori și de a fi în lotul național.
Te-ai orientat și către alergare montană, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
– Domnul profesor Guțoiu m-a îndrumat către alergare montană și m-am obișnuit chiar după prima cursă.
Care au fost cele mai importante lucruri învățate de la domnul profesor Nicolae Guțoiu?
– Să fi un om bun, corect și silitor.
Dacă ai avea putere decizională, ce ai îmbunătăți în atletism?
– Aș oferi condiții mai bune, de la infrastructură și până la recompensele bănești.
Bănuiesc că ai și idoli în atletism.
E chiar colegul meu de cameră, George Preda. La nivel internațional îmi place Usain Bolt, chiar dacă el este un atlet de viteză.
Cu bănuții cum e la atletism?
– Ok, cât să te menții singur, fără să mai ceri bani părinților.
Transmite un mesaj care să-i atragă pe tineri spre atletism?
– Este un sport frumos, care te dezvoltă extraordinar din punct de vedere fizic și mental.