art_160724_cioclea2507

După argintul european de anul trecut şi bronzul de la Mondiale, sportiva de la CSŞ Târgovişte şi-a impus borne mai importante, iar acum a câştigat aurul continental la cadeţi. Şi nu oricum, ci în stil de mare campioană, cu victorii la zero în toate meciurile disputate la Stockholm, în cadrul categoriei 40 kg ❚ Norocul Mariei s-a numit antrenorul Cornel Cornea, care a descoperit-o la un meci de fotbal între şcoli şi i-a îndrumat paşii către lumea luptelor, unde a ajuns acum o adevărată vedetă ❚ Un maestru al luptelor, Cornea are acest dar, de a scoate mari valori. A mers în Suedia pe cheltuiala proprie, simţind că e nevoie de prezenţa sa acolo, pentru ca sportiva să devină campioana Europei ❚ „Este cel mai important rezultat reuşit de un sportiv al clubului, de când sunt director la CSŞ Târgovişte. Eu am mare încredere că Maria Cioclea va face o figură frumoasă şi la Campionatele Mondiale din luna august”, nu şi-a înfrânat bucuria directorul Cătălin Tănase ❚ Maria Cioclea va fi premiată pentru titlul european de Federaţia Română de Lupte, cu o sumă de aproximativ 3.000 lei. Legislaţia permite chiar şi clubului să o recompenseze financiar cu jumătate din ce oferă federaţia, dacă dispune de fonduri băneşti

 

După argintul european de anul trecut şi bronzul de la Mondiale, Maria Cioclea şi-a impus borne mai importante, iar acum a câştigat aurul continental la cadeţi. Şi nu oricum, ci în stil de mare campioană, cu victorii la zero în toate meciurile disputate la Stockholm, în cadrul categoriei 40 kg. Cifrele sunt impresionante: 10-0 cu Edita Chemerdovka (Ucr), 10-0 cu Celine Mehner (Ger), 10-0 cu Jekaterina Jermalonoka (Let), 4-0 cu Roxana Tif (Rom). În finala cu Tif victoria a venit natural, de parcă era o luptă de antrenament şi nu pentru un titlu continental. Din păcate, colega de la Clubul Sportiv Şcolar Târgovişte, Diana Vlăsceanu, a cedat încă din calificările categoriei 63 kg, 0-10 cu Anastasiya Lavrenchuk (Ucr).

Un merit imens îi aparţine antrenorului Cornel Cornea

Un titlu continentat obţinut la o disciplină olimpică, chiar dacă la o categorie de vârstă inferioară, reprezintă unul dintre cele mai importante rezultate din istoria modernă a sportului dâmboviţean. Iar Maria Cioclea este un sportiv aparte, care s-a confruntat cu multe greutăţi până să i se cânte imnul la un Campionat European. Abandonată de părinţi încă de mică, este crescută de o mătuşa, în Colonia Mija. Norocul ei s-a numit antrenorul Cornel Cornea, care a descoperit-o la un meci de fotbal între şcoli şi i-a îndrumat paşii către lumea luptelor, unde a ajuns acum o adevărată vedetă. Un maestru al luptelor, Cornea are acest dar, de a scoate tot timpul mari valori. A mers în Suedia pe cheltuiala proprie, simţind că e nevoie de prezenţa sa acolo, pentru ca sportiva să devină campioana Europei.

„Maria ne poate reprezenta la Jocurile Olimpice de peste patru ani”

Maria a fost întâmpinată cu flori la aeroport de reprezentanţii clubului târgovi ştean, aşa cum merită o mare campioană. „Este cel mai important rezultat reuşit de un sportiv al clubului, de când sunt director la CSŞ Târgovişte. Un merit uriaş îl are şi domnul profesor Cornea, un antrenor meseriaş, de mare valoare, pentru care am un respect deosebit. A fost tot timpul alături de fete, le-a menţinut în categorie şi a mers pe banii săi în Suedia, să le fie alături. Eu am mare încredere că Maria Cioclea va face o figură frumoasă şi la Campionatele Mondiale din luna august. Este o luptătoare extraordinară, care ne poate reprezenta la Jocurile Olimpice de peste patru ani, dacă va fi sănătoasă. Maria Cioclea ne-a făcut mândrii pe toţi, campioana Europei reprezintă un club din Târgovişte”, nu şi-a înfrânat bucuria directorul Clubului Sportiv Şcolar, Cătălin Tănase.

Urmează premierile

Maria Cioclea va fi premiată pentru titlul european de către Federaţia Română de Lupte, cu o sumă de aproximativ 3.000 lei. Legislaţia permite chiar şi clubului să o recompenseze financiar cu jumătate din ce oferă federaţia, dacă dispune de fonduri băneşti. De aceleaşi drepturi se va bucura şi antrenorul Cornel Cornea, aşa cum este normal după o asemenea performanţă. Poate că şi alte instituţii ar trebui să recompenseze financiar un rezultat de asemenea notorietate, precum un titlu european la o probă olimpică. La cei 17 ani, Maria are în faţă un viitor frumos, iar marele vis ţine de cucerirea unei medalii olimpice. Ar fi răsplata supremă pentru sportivă, pentru antrenor şi pentru toţi cei care şi-au adus contribuţia la formarea campioanei continentale.

Să facem mai mult pentru valorile sportive!

De aici se redeschide o altă discuţie, cea a continuităţii la nivel de seniori. Cluburile din Târgovişte fac eforturi imense să-şi menţină sportivii seniori de valoare la disciplinele individuale olimpice. Cum legislaţia nu ajută foarte mult pe acest segment, s-au pierdut multe talente, care nu pot fi susţinute financiar la un nivel rezonabil. Ca idee, judoka Daniel Natea a făcut pasul de la Valleriana Târgovişte către Dinamo Braşov chiar înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, astfel că sportul dâmboviţean nu va mai avea reprezentanţă în Brazilia. Practic, doar pugilistul Cătălin Cristea (CSM Târgovişte) şi atletul George Preda (CS Târgovişte) sunt încadraţi salarial, existând riscul ca ultimul club să-l piardă şi pe boxerul Florin Bujor. În momentul în care va face pasul spre seniorat, Maria Cioclea va trebui să treacă la un alt nivel de recompensă financiară. Multiplă medaliată la nivel juvenil pe plan naţional, european şi mondial, tânăra luptătoare merită susţină pentru a atinge marea performanţă şi la seniori